
Klimaatverandering

Klimaatverandering: we weten intussen allemaal wat dit kan betekenen. Wereldwijd zijn de gevolgen al zichtbaar en ook hier in dit landje worden we geconfronteerd met hitterecords en plensbuien. Twee derde van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen! Klimaatneutraal leven, zo weten we, is de oplossing. Wat betekent dit, wat winnen we erbij, hoe kunnen we het zo snel mogelijk realiseren? Allemaal vragen die ons bezig houden. Het goede nieuws: er is nog tijd en technische oplossingen zijn er eigenlijk al op allerlei gebieden voor mobiliteit, voeding en consumptie.
Met een klimaatneutraal leven valt veel te winnen op het gebied van gezondheid, levenskwaliteit en zeker ook voor de natuur. Die boodschap is motiverend. Een positief toekomstbeeld is essentieel voor ons allemaal, dus laten we aan de slag gaan. Uit liefde voor alle kinderen op deze mooie aardbol!
Agenda
Webinar 30 mei subsidies en fossiele brandstoffen GvhK
“Waarom zijn er nog steeds grote subsidies voor fossiele brandstoffen en hoe komen we er van af?“ Het webinar is op dinsdag 30 mei van 19.30-20.30 uur
Klimaatalarm 5 juni Zaandam XR
XR houdt elke 1e maandag van de maand een klimaatalarm van 11.45 tot 12.15 uur. De locatie is het Stadhuisplein, vlakbij het station Zaandam. Er wordt een „die-in“ gehouden………
Slag op de Zuiderzee zomermarkt 7 juli
Klimaatcoalitie Waterland zal op de zomermarkt van 7 juli samen met andere organisaties een marktkraam verzorgen met muziek, spellen, interactieve acts zoals duetten, rad van fortuin, wensboom, clothing loupe, discussies, noem maar op …
Wie we zijn
Oma’s for Future (OFF in het kort) wil zich -samen met andere organisaties- ervoor inzetten dat leven op deze aarde en in dit land ook in de toekomst goed mogelijk is. Daarvoor zijn aanpassingen nodig, dicht bij huis maar ook in de industrie, de landbouw. Dat gaat niet zonder krachtige besluiten in de politiek.
“De natuur heeft altijd voor ons gezorgd. Nu is het de hoogste tijd dat wij voor de natuur gaan zorgen” – David Attenborough
Wij vinden het belangrijk om vooral bij de generatie 50+ het klimaatbewustzijn te versterken: juist in deze levensfase hebben de mensen vaak meer tijd en maken zij zich zorgen om de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. We willen informatie geven over zelfredzaamheid: wat kan ieder zelf oppakken en welke eisen gaan wij aan de politiek stellen, zodat een klimaatneutraal leven voor allen van ons mogelijk wordt. En vooral willen we mensen nieuwsgierig maken naar de toekomst, naar een klimaatneutraal leven, waar gaan we stap voor stap naartoe?

Simon
Ik ben zelf geregeld in het bos te vinden, en zie dan dat veel bomen het moeilijk hebben: stervende naaldbomen, verdrogende loofbomen. Een naar gezicht. Ik gun het de kinderen van nu dat die later ook kunnen genieten van mooie natuur: bomen, planten, dieren. En juist groeiende bomen spelen een grote rol bij het vertragen van de klimaatverandering. Ik begrijp dat jongeren ongeduldig, boos zijn: er wordt nog zo weinig gedaan dat goed is voor het klimaat.
Janette
Ik kom uit een gezin waar bewust leven hoog in het vaandel stond. We waren in het weekend dan ook vaak in het bos te vinden, waar ik me nog steeds prettig voel.
Al in mijn jonge jaren heb ik gekozen voor een autoloos leven, soms buitengewoon lastig, maar nooit spijt van gehad. Lopend, op de fiets of met het OV, kom ik overal en maak zo onderweg soms een praatje. Zelf houd ik van lange fietstochten en ben regelmatig in mijn volkstuin.
Door het klimaatalarm kwam ik met OFF in aanraking; een inspirerende groep waar ik me prettig bij voel.
Boudewien
Ik ben oma van 2 kleinkinderen en maak mij grote zorgen over de klimaatveranderingen waar vooral de toekomstige generaties en de armsten in de wereld mee te maken krijgen. Vanuit christelijke inspiratie met waarden als gerechtigheid, zorg voor de schepping en het (samen)leven voel ik me geroepen om iets te doen. In 2019 liep ik mijn eerste klimaatmars en volgde voor een stukje de inspirerende oecumenische pelgrimstocht naar Glasgow. Verder probeer ik duurzame keuzen te maken bij voeding, consumentengedrag, politiek en ben blij bij OFF mee te kunnen doen. De harten zijn een mooi symbool voor liefde voor de planeet.
Diana
Ik ben geen oma, maar wel zeer begaan met het klimaat. Toen ik in 1992 in Purmerend kwam wonen leerde ik in de natuurgebieden rondom deze stad de weidevogels kennen. In de afgelopen 30 jaar heb ik de aantallen zien kelderen, en sommige soorten helemaal zien verdwijnen.
Na de klimaatmars van november 2021 in Amsterdam wilde ik concreter bijdragen aan de bewustwording van klimaatproblemen. Omdat de werkwijze van de Oma’s For Future me erg aanspreekt heb ik me bij hen aangesloten.
OFF hoort bij de organisaties “… for Future”, die inmiddels wereldwijd opereren. Het startschot is gegeven door de Zweedse activiste Greta Thunberg met Fridays for Future. OFF is opgericht in Leipzig en heeft zich inmiddels verspreid naar andere landen. Neem gerust een kijkje op de hoofdpagina van OFF! Vertalen kan makkelijk met Google Translate. En belangrijk: OFF is er niet alleen voor oma’s maar is bedoeld voor eenieder die zich wil inzetten.
„Hope is a discipline and we must practise it every day – Hoop is een discipline, je moet er elke dag voor oefenen“ – Mariame Kaba, Amerikaanse activist
Acties
Lokaal
Samen met diverse organisaties zijn we actief op markten in de regio Waterland en verder in Noord-Holland. Op de marktkraam hebben we info-materiaal, recycle-producten, spelletjes, de milieuquiz en nog veel meer: alles rond het thema klimaatverandering. Ook de Crea Club is van start gegaan. Deze club hergebruikt materialen voor upcycling producten, om het plasticverbruik terug te dringen, grondstoffen duurzaam te benutten en het energiegebruik te reduceren. Voor meer informatie over producten en de Crea Club: zie `meer lezen` hieronder.
Wij willen graag in het openbaar zichtbaar zijn, met de Waterlanders in contact komen en mensen ervan overtuigen dat zij met hart voor het klimaat voor verandering kunnen zorgen. Ook vinden we het heel belangrijk dat we, ondanks alle zorgen om de planeet, een positief toekomstbeeld kunnen delen. Verder willen we informatie over zelfredzaamheid met de Waterlanders uitwisselen. En vrijwilligers zijn altijd welkom!


Dit jaar
Afgelopen februari hebben we in Broek in Waterland met een infostand het klimaatcollege van Bas Eickhout begeleid. In mei zullen we met een marktkraam te vinden zijn op de Fair Trade Fair Made markt in Purmerend. Houd voor meer info de agenda in de gaten.
Verder in de planning: de productie van een boekje over gezondheid en duurzaamheid en aanpassing van de milieuquiz . Ook zijn er plannen voor een project in een boekwinkel en er wordt onderzocht of we in een schoolproject kunnen meedraaien. Natuurlijk zijn nieuwe ideeën altijd welkom!

In de krant
We laten van ons horen, op het moment in de plaatselijke en regionale pers! Misschien heeft u al één van onze Waterlandse klimaatverhalen of columns gelezen in Ons Streekblad, of zien we elkaar voor een interview? Graag!
Klimaatverhalen uit Waterland vindt u onder Meer lezen…
Samenwerking
We zijn erg gemotiveerd om “samen te spannen” met andere organisaties. Willen we de klimaatverandering een halt toe roepen, dan zal dat alleen mogelijk zijn als we met zo veel mogelijk mensen uit de gehele breedte van de bevolking, van alle generaties en culturen, samen de handen uit de mouwen steken. En gelukkig bestaan er al zo veel goede initiatieven die het klimaat een warm hart toedragen!
Op de markt
Samen met de organisaties Grootouders voor het Klimaat, de Groene Kerk en Operatie Klimaat West-Friesland van Milieudefensie waren we afgelopen zomer van de partij met een marktkraam op de feestmarkt in Broek in Waterland en de jaarmarkt in Blokker. De bezoekers waren erg enthousiast over de gemeenschappelijke aanpak, en vooral de kinderen wilden graag hun geluk beproeven bij het Rad van Fortuin met de milieuquiz en de te winnen prijzen.
Verkiezingen en internationale Klimaattop COP
Zo waren we ook als Klimaatcoalitie Waterland actief tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen met fietstocht en de overhandiging van belangrijke klimaatwensen aan de wethouder duurzaamheid. We hebben deelgenomen aan de klimaatmars in Amsterdam tijdens COP26, en lokaal met het spelen van een milieuquiz, een interview met drie klimaatcoalities uit Noord-Holland door Frank Evenblij en een fietstocht.





Klimaatalarm
Ook proberen we elders zo veel mogelijk lokale acties te ondersteunen, door mee te draaien onder andere bij een klimaatmars in Alkmaar, door mee te fietsen met Milieudefensie van Tata Steel naar Den Haag of recent door XR te versterken bij de Utrechtsebaan in Den Haag.
In 2020 zijn wij onze acties gestart met het landelijke klimaatalarm.

- In het dagelijkse leven – homepage Omas for Future (vertalen met Google Translate)
- verantwoorde voeding
- verantwoorde kleding
- groene stroom
- duurzaamheid
- compensatie CO2-uitstoot van je reis
- Grootouders voor het Klimaat

Contact
We willen groeien, en zouden hier in Waterland graag nog vijftigplussers erbij willen hebben. Dus wil je meer informatie, of meedoen, meld je: heel mooi!
